Статті (О та ЕА)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Статті (О та ЕА) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 82
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Визначення і класифікація зовнішніх факторів ефективності олійного виробництва в ринкових умовах господарювання = Defining and classification the external factors of vegetable oil production efficiency in market conditions(2006) Каткова, Н. В.; Katkova, N. V.У статті визначені, охарактеризовані і класифіковані зовнішні фактори ефективності олійного виробництва. В якості основних зовнішніх факторів ефективності, які класифіковані на ринково-сировинні і ринково-продуктові, визначені урожайність олійних культур, якість насіння, експорт насіння олійних культур, попит на олійну продукцію, наявність конкуренції чи монополії на виробництво олії, ціни і якість продукції конкурентів. Наведена схема взаємозв'язку і взаємозалежності зовнішніх факторів ефективності олійного виробництва = The article defines, characterizes and classifies external factors of vegetable oil production efficiency. The main external factors of efficiency, which are classified in market raw materials and market products, are defined yields of oilseeds, quality of seeds, export of oilseeds, demand for oil products, the presence of competition or monopoly on the oils production, prices and quality of competitors' products. The scheme of interconnection and interdependence of external factors of vegetable oil production efficiency is presented.Документ Вплив інноваційної активності підприємств на основні показники соціально-економічного розвитку України(2015) Каткова Н. В.; Марущак С. М.; Katkova N. V.; Marushchak S. N.Проаналізовано стан і динаміку інноваційної активності підприємств України. Визначено залежність основних показників соціально-економічного розвитку країни від її рівня. Побудовано модель, яка характеризує залежність ВВП як основного макроекономічного показника, від рівня інноваційної активності.Документ Оцінювання економічної стійкості суднобудівних підприємств: критерії і показники(2015) Каткова Н. В.; Матушевська О. А.; Бурлан С. А.Документ Щодо оцінки конкурентоспроможності товару(2015-11-26) Погорєлова, О. В.; Ткаченко, С. А.; Гапєєва, А. В.; Георгієва, О. Г.Наведено перелік показників управлінського обліку оцінки конкурентоспроможності продукції. Запропоновані показники оцінки конкурентоспроможності продукції значно покращать процес дослідження ефективності ринку збуту товарів-виробів фірми-продуцента. = The list of indicators of the administrative account of an estimation of competitiveness of production is resulted. The offered indicators of an estimation of competitiveness of production considerably will improve process of research of efficiency of a commodity market of the goods- products of firm-producer.Документ Розвиток методичного підходу до аудиту оренди земель сільськогосподарського призначення(2016) Бурлан С. А.; Каткова Н. В.; Матушевська О. А.В статті обґрунтовано необхідність проведення аудиту оренди землі на сільськогосподарських підприємствах. З урахуванням специфіки сільськогосподарської оренди визначені основні елементи його методики. Рекомендований порядок аудиту, на відміну від існуючих підходів, передбачає проведення правового аудиту оренди землі та оцінку діяльності підприємства щодо збереження її якісного стану. Для відображення результатів аудиторської перевірки розроблені форми робочих документів аудитора.Документ Продуктивність праці в сільському господарстві як фактор забезпечення продовольчої безпеки(2016) Бабич, М. М.; Загребаленко, Ю. Ю.; Babych, М.; Zahrebalenko, Yu.У статті проведено оцінку рівня продуктивності праці з точки зору продовольчого забезпечення населення. Проаналізовано динаміку (за 2010–2015 роки) та встановлено тенденції зміни таких показників: середньооблікова кількість штатних працівників сільського господарства в Миколаївській області; середньомісячна номінальна заробітна плата працівників сільського господарства Миколаївської області (у розрахунку на одного штатного працівника); середньомісячна заробітна плата штатних працівників по містах і районах Миколаївської області за видами економічної діяльності; продуктивність праці у сільськогосподарських підприємствах Миколаївської області; виробництво основних видів продукції рослинництва на 1 особу населення в Миколаївській області. В результаті дослідження визначено міру впливу та взаємозв'язок показників продуктивності праці в сільському господарстві та рівня продовольчого забезпечення населення (за індикатором виробництва) тва основних видів продукції рослинництва на одну особу).Документ Вартісна оцінка інвестиційного проекту створення енергетичного комплексу з плазмохімічної переробки вугілля(2016) Бурунсуз, Катерина Сергіївна; Гончарова, Наталія Олександрівна; Burunsuz, Kateryna; Goncharova, NataliiaОстаннім часом якість органічної сировини значно погіршується, і проблема використання високозольного вугілля стає все більш актуальною. У зв'язку з цим представляють науковий і практичний інтерес напрями підвищення ефективності технологічних комплексів з переробки вугілля з використанням плазмохімічних систем і дослідження прибутковості та строку окупності інноваційних проектів з їх створення. Визначено чотири основні стадії комбінованого циклу з внутрішньоцикловою газифікацією. Розглянуто переваги парогазових установок з внутрішньоцикловою газифікацією вугілля. Представлено узагальнену схему комплексу з внутрішньоцикловою плазмохімічною переробкою високозольного вугілля в синтез-газ з подальшим виробленням електроенергії. Визначено основні річні витрати електростанції з внутрішньоцикловою газифікацією. Наведено результати розрахунку дисконтованого строку окупності парогазової електростанції, що працює на природному газі, та з внутрішньоцикловою плазмохімічною газифікацією. Розраховано чистий дисконтований дохід для парогазової установки, що працює на природному газі, та з внутрішньоцикловою плазмохімічною газифікацією. Розраховано індекси прибутковості парогазових установок різних типів.Документ Технічний стан основних засобів підприємств України: аналітичний погляд(2016) Каткова Н. В.; Katkova N. V.У статті проведено оцінку технічного стану основних засобів суб’єктів господарювання України. Оцінено зношеність основних засобів у галузях економіки, її динаміку. Виявлено, що 83,5% будівель, споруд, передавальних пристроїв, машин та обладнання, транспортних засобів тощо майже повністю зношені фізично і застарілі морально. Проаналізовано коефіцієнти оновлення та вибуття основних засобів, введення в експлуатацію та ліквідації зношених основних засобів, інтенсивності оновлення основних засобів, які свідчать про низьку ефективність технічного оновлення підприємств. Визначено динаміку первісної та залишкової вартості основних засобів, яка демонструє наявний розрив у темпах зростання первісної та залишкової вартості основних засобів, що нагромаджує їх знос; темпи змін вартості основних засобів також свідчать про низьку ефективність технічного оновлення підприємств. Виявлено, що за останні 15 років відмічаються суттєві зрушення у структурі основних засобів у народному господарстві: з 2000 р. катастрофічно зменшилося матеріально-технічне забезпечення галузей, що формують економічну безпеку країни.Документ Моніторинг та інформаційне забезпечення процесів формування продовольчої безпеки(2017) Бабич, М. М.; Babych, М.В статті досліджено поточний стан справ в сфері моніторингу та інформаційного забезпечення процесів формування продовольчої безпеки та харчування на початковому етапі здійснення Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року в Україні та світі. У роботі висвітлено ключові проблеми, пов'язані з виміром в рамках моніторингу просування на шляху до другої мети в галузі сталого розвитку мети (ЦСР 2), що полягає в ліквідації голоду, забезпечення продовольчої безпеки, поліпшення харчування та сприяння сталому розвитку сільського господарства. Встановлено ключові взаємозв'язки як між безпосередніми елементами ЦСР 2, так і між ЦСР 2 та іншими ЦСР, а також описані основні проблеми моніторингу досягнення більш досконалих показників продовольчої безпеки та харчування. Встановлено проблеми моніторингу та інформаційного забезпечення процесів формування продовольчої безпеки на національному та глобальному рівнях з метою їх уніфікації в подальшому.Документ Принципи стійкого розвитку в управлінні конкурентоспроможністю підприємств(2017) Каткова Н. В.; Мурашко І. С.; Katkovа N. V.; Murashko I. S.У статті зазначено, що між стійким розвитком та конкурентоспроможністю підприємства існує взаємозв’язок та взаємообумовленість, що виражається у тому, що стійкий розвиток підприємства забезпечуватиме підвищення конкурентоспроможності підприємства, а стратегічна конкурентоспроможність підприємства сприяє забезпеченню реалізації цілей стійкого розвитку підприємства в довгостроковій перспективі. Наголошено, що важливо в забезпеченні конкурентоспроможності підприємств застосувати нові підходи, оскільки сучасні умови господарювання вимагають нового підходу до принципів управління конкурентоспроможністю підприємства, у тому числі забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на міжнародних ринках можливо при врахуванні принципів стійкого розвитку. Досліджено принципи конкурентоспроможності підприємства, зокрема зазначено, що базовими принципами конкурентоспроможності підприємств є: єдність теорії та практики управління конкурентоспроможністю підприємства, системність управління, наукова обґрунтованість управління, ранжирування об’єктів управління за їх важливістю, багатоваріантність, зіставність управлінських рішень при аналізі їх варіантів, збереження та розвиток конкурентних переваг підприємства, ринкова орієнтація, цільова спрямованість, комплексність, гнучкість. Також окреслено принципи стійкого розвитку, які автори поділяють на принципи суспільної відповідальності та методологічні принципи. Визначено, що до принципів управління конкурентоспроможністю доцільно віднести принципи стійкого розвитку. Серед запропонованих принципів конкурентоспроможності важливе місце посідає принцип біономіки, згідно з яким в економіці вбачають живу саморегулюючу систему, що дозволяє визначати ступінь її життєздатності, і навіть вивчати економічні хвороби і способи їх лікування. Доцільність застосування принципу біономіки пов’язано з тим, що з позиції біономіки підприємство розглядається як жива істота, що живе в зовнішньому середовищі. І, як серед живих організмів, у зовнішньому середовищі ведеться боротьба за виживання, так і в економічній системі між підприємствами ведеться боротьба. Так само, як у процесі розвитку живі істоти набувають досвіду, навичок виживанні, так і підприємства в процесі свого розвитку повинні придбавати навички, засоби конкурентної боротьби.Документ Scientific and methodical approaches to formation the mechanism of ensuring economic sustainability of industrial enterprises(2017) Matushevska O. A.; Katkova N. V.; Матушевська О. А.; Каткова Н. В.Мета. Визначення та обґрунтування поняття механізму забезпечення економічної стійкості, його складових, принципів формування, процедур та інструментів, що забезпечить підприємствам якісну оцінку рівня економічної стійкості й дозволить використовувати інструменти довгострокового характеру для безпечного розвитку. Методика. Для досягнення визначеної мети застосовувався комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: абстрактно-логічний, монографічний, індукції й дедукції, теоретичне узагальнення, систематизація – для визначення та узагальнення теоретико-методичних засад економічної стійкості й механізму її забезпечення; семантичний – для визначення термінів; абстрагування – для визначення основних складових механізму забезпечення економічної стійкості підприємства; системного аналізу – для формулювання принципів, процедур та інструментів механізму забезпечення економічної стійкості. Результати. Дослідження та узагальнення позиції науковців щодо механізму забезпечення економічної стійкості підприємств дозволило сформулювати авторське визначення його як системи принципів, методів, процедур і інструментів у їх взаємозв’язку й взаємообумовленості. Дана система є частиною системи управління й спрямована на встановлення нової рівноваги у відповідь на зміни внутрішнього й зовнішнього середовища з метою збереження збалансованого процесу функціонування як усередині себе, так і в межах середовища свого існування. З метою забезпечення безперервного й спрямованого на отримання прибутку, стійких і конкурентних переваг на ринку процесу формування економічної стійкості, визначені принципи побудови механізму формування економічної стійкості, зокрема, принципи ефективності, довгострокової перспективи, флексибільності, збалансованості, системності, оперативності й раціональності, узгодженості, синергізму, динамічності та ієрархічності. Запропоновані базові процедури, інструменти механізму забезпечення економічної стійкості підприємства, схема протікання процесів у ньому й карта організаційного супроводу. Наукова новизна. Полягає у розвитку науковометодичних підходів до формування механізму забезпечення економічної стійкості підприємств промисловості, що забезпечить підприємствам якісну оцінку рівня економічної стійкості й дозволить використовувати інструменти довгострокового характеру для безпечного розвитку. Практична значимість. Полягає в можливості використання авторських пропозицій для підвищення ефективності забезпечення економічної стійкості на промислових підприємствах України.Документ Взаємозв’язок між економічною доступністю до продуктів харчування та рівнем продуктивності праці в сільському господарстві(2017) Бабич, М. М.; Крилова, І. Г.; Савенко, О. С.; Babych, М. М.; Krylova, I. H.; Savenko, O. S.У статті проведено оцінку рівня продуктивності праці з погляду економічної доступності до продовольства (через рівень заробітної плати). Здійснено рейтингову оцінку та встановлено відхилення індексів від найвищого рівня районів Миколаївської області за такими показниками, як: середньомісячна заробітна плата працівників сільського господарства (в розрахунку на одного штатного працівника); продуктивність праці у сільськогосподарських підприємствах районів; виробництво основних видів продукції рослинництва та тваринництва на одного працюючого в галузі. Визначено міру впливу та взаємозв’язок показників продуктивності праці в сільському господарстві та рівня продовольчого забезпечення населення (за індикатором виробництва основних видів продукції на одну особу та рівнем заробітної плати).Документ Методичні підходи до аналізу нематеріальних активів(2017) Каткова Н. В.; Лакутіна К. С.У статті узагальнені методичні підходи до економічного аналізу нематеріальних активів. Визначені перспективні напрями розвитку методики аналізу нематеріальних активів, зокрема портфельний та патентний аналіз нематеріальних активів; аналіз рівня розвитку нематеріальних активів; економічний аналіз використання нематеріального капіталу підприємства.Документ Організаційне забезпечення формування інтегрованої звітності підприємства(2017) Бурлан С. А.; Каткова Н. В.; Burlan S. A.; Katkova N. V.У статті розглянуто організаційні аспекти формування інтегрованої звітності на сучасному підприємстві в контексті функціонального призначення даної звітності як елементу інформаційного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень. Визначено основні проблеми організаційного забезпечення процесу побудови ефективної системи інтегрованої звітності підприємства, врахування яких дозволяє отримувати очікувані результати та забезпечувати виконання цілей інформаційної підтримки прийняття управлінських рішень. Надано рекомендації щодо організації системи інтегрованого обліку та контролю, процесів введення, обробки та використання інформації для складання інтегрованої звітності; запропоновано організаційну модель процесу формування інтегрованої звітності підприємства. Відзначено, що в організаційних системах сучасних підприємств мають бути закладені потенційні можливості трансформації інформації стосовно фінансових та нефінансових аспектів діяльності в економічну цінність.Документ Понятійно-категоріальна сутність продовольчої безпеки(2017) Бабич, М. М.; Babych, M.У статті розглянуто генез трактування поняття та здійснено критичний аналіз існуючих теоретичних положень щодо визначення поняття "продовольча безпека", за результатами якого виділено чотири концептуальні підходи до тлумачення поняття: як стану системи, як рівня доступу, як механізму забезпечення та за поділом на рівні ієрархії. Дослідженням визначено схожі елементи та характерні риси забезпечення продовольчої безпеки незалежно від підходів до тлумачення категорії, а також відмінності у розумінні сутності поняття. Доведено необхідність поділу продовольчої безпеки за рівнями, як важливої складової її забезпечення. Визначено теоретичну сутність продовольчої безпеки різних ієрархічних рівнів, а саме: глобального, національного та регіонального рівнів, а також рівнів домогосподарства та індивіда. Запропоновано відповідні механізми досягнення бажаного стану продовольчої безпеки на різних ієрархічних рівнях: система глобального планування виробництва та розподілу продовольства, сталий розвиток сільського господарства, реалізація агарного потенціалу, самозабезпечення та державне гарантування.Документ Методичні підходи до аудиту фінансових результатів діяльності підприємства(2017) Каткова Н. В.; Бурлан С. А.; Ліснічук О. І.; Katkova N. V.; Burlan S. A.; Lisnichuk O. I.Стаття присвячена питанням організації процесу аудиторської перевірки фінансових результатів діяльності підприємства. Зазначено, що, оскільки перевірка фінансових результатів та визначення реального фінансового стану діяльності суб’єкта господарювання є одним із найскладніших та найбільш відповідальним видом аудиторської перевірки, який має найвищий ступінь аудиторського ризику, методика аудиту фінансових результатів вимагає постійного удосконалення. В статті досліджено методичні підходи до перевірки фінансових результатів, які пропонуються в спеціалізованій літературі. На основі узагальнення існуючих методичних підходів до аудиторської перевірки фінансових результатів, запропоновано методику аудиту фінансових результатів підприємства, яка включає такі стадії перевірки: організаційну, підготовчу (планування), технологічну та результативну. Розглянуті основні її елементи. Реалізація запропонованої методики аудиту фінансових результатів діяльності підприємства сприятиме підвищенню ефективності роботи аудитора, чіткому формулюванню проблем, які мають місце в обліку, нададуть можливість звести до мінімуму ризик невиявлення облікових помилок або шахрайства, оцінити реальний фінансовий стан підприємства, сформулювати обґрунтований та неупереджений висновок.Документ Проблемні питання документування зобов’язань в бухгалтерському обліку(2017) Каткова Н. В.; Платонова В. С.; Katkova N. V.; Platonovа V. S.Документ Оцінка та відображення довгострокових зобов’язань у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності(2017) Платонова В. С.; Каткова Н. В.У статті розкрито сутність і структуру довгострокових зобов’язань, порівняно її тлумачення у наукових і спеціалізованих виданнях, нормативних документах, міжнародних стандартах бухгалтерського обліку; визначено, що нормативні акти мають протиріччя один з одним щодо складу і структури довгострокових зобов’язань. Проведено аналіз теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій з відображення довгострокових зобов’язань, на які нараховуються відсотки, в обліку та звітності підприємства. Визначено підходи до оцінки довгострокових зобов’язань за міжнародними та національними стандартами бухгалтерського обліку та основні елементи оцінки їх теперішньої вартості. Також у статті розглянуті алгоритми визначення теперішньої вартості грошових потоків із погляду можливості їх застосування на практиці, наведено недоліки наявної методики розрахунку теперішньої вартості та складнощі її відображення в обліку і фінансовій звітності. Запропоновано шляхи вдосконалення відображення в обліку та звітності різниці між теперішньою вартістю довгострокових зобов’язань, на які нараховуються відсотки, та їх обліковою вартістю шляхом введення додаткових рядків до балансу; наведено основні напрями вдосконалення Наказу про облікову політику щодо обліку довгострокових зобов’язань.Документ Торгова націнка як одне із основних джерел формування доходу підприємств роздрібної торгівлі(2017) Ліснічук О. І.; Каткова Н. В.Стаття присвячена дослідженню сутності торгової націнки як джерела доходу торговельного підприємства. Розглянуто можливу структуру торгової націнки, проведено аналіз порядку формування та відображення в бухгалтерському обліку торговельної націнки на підприємствах роздрібної торгівлі. Досліджено основні проблеми бухгалтерського обліку торгової націнки, запропоновано шляхи їх вирішення.Документ Система контролінгу в забезпеченні конкурентоспроможності промислового підприємства(2017) Каткова Н. В.; Циганова О. С.; Katkov N. V.; Tsiganova O. S.У статті досліджено підходи до формування системи контролінгу для забезпечення конкурентоспроможності промислового підприємства. Зазначено, що для реалізації процесного та системного підходу до управління конкурентоспроможністю підприємство повинно мати дуже чутливий механізм саморегулювання, який забезпечується системою контролінгу. Система контролінгу виступає одним з ключових факторів забезпечення конкурентоспроможності підприємства, оскільки дозволяє не тільки поєднати облік, планування, контроль і управління, але й вирішувати в комплексі ряд важливих для підприємства питань, таких як: стратегічний розвиток бізнесу, його стабільність і ефективність, ліквідність підприємства, виявлення та мобілізація внутрішніх резервів тощо. В роботі розглянуті сучасні підходи до побудови системи контролінгу на підприємстві та наведено типові випадки його функціонування в українському бізнесі. Встановлено, що найчастіше функції контролінгу покладено на співробітників різних структурних підрозділів підприємства, а система контролінгу представлена сукупністю наступних підсистем: нормування (відділ нормативної собівартості); планування (планово-економічний відділ, відділ маркетингу); стратегічне планування (бюро перспективного маркетингу, планово-економічний відділ); облік (бухгалтерія); мотивація (відділ організації праці та заробітної плати, планово-економічний відділ); аналіз (планово-економічний відділ, відділ нормативної собівартості, відділ маркетингу); контроль (планово-економічний відділ, відділ організації праці та заробітної плати, відділ нормативної собівартості). Наведено функції кожного структурного підрозділу підприємства, яке входить до системи контролінгу; перелічено переваги та недоліки даної моделі організації контролінгу. Для забезпечення конкурентоспроможності підприємства, зокрема в частині виконання замовлень, запропоновано застосувати один з інструментів контролінгу – збалансовану систему показників (Balanced scorecard). Запропоновано систему показників оцінювання і контролювання замовлень промислового підприємства та визначено підрозділи, які їх контролюватимуть. Схематично зображено взаємозв’язок цільових показників для управління замовленнями в розрізі управління конкурентоспроможністю.