Кафедра екології та природоохоронних технологій (ЕПТ)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Кафедра екології та природоохоронних технологій (ЕПТ) за Автор "Chernyakova O. I."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Оцінка мінливості врожаїв основних зернових культур і оптимізація їх посівних площ на території Миколаївської області(Вид-во Житомирського держ. ун-ту імені І. Франка, 2023-12-22) Мозговий А.М.; Ільїна А.О.; Ільїна В.Г.; Чернякова О.І.; Ilina A. O.; Ilina V. G.; Chernyakova O. I.; Mozgovyy А. M.Суттєві зміни кліматичних умов, що спостерігаються за останні 50років, істотно впливають на результативність вирощування зернових культур. Продуктивність сільського господарства та врожайність орних земель безпосередньо впливають на рівень продовольчої безпеки країн, що розвиваються, та на їхній економічний розвиток. Україна не є винятком. Сучасний стан сільського господарства України характеризується пошуком способів підвищення ефективності виробництва сільськогосподарської продукції шляхом оптимізації посівних площ як ключовим чинником ефективності. Оцінка часової мінливості врожаїв основних зернових культур проводи-лась на території Миколаївської області, яка характеризується дуже посушливими кліматич-ними умовами через невелику кількість опадів за значного надходження теплових ресурсів. Тому отримання високих і стійких урожаїв на цій території для більшості зернових культур можливе лише за умови оптимізації посівних площ з урахуванням змін погодних умов. У роботі прове-дено оцінку часової мінливості врожаїв основних сільськогосподарських культур (озима пшениця, озимий ріпак, ярий ячмінь, овес, кукурудза, соняшник) Миколаївської області за період із 2001 по 2021роки. Розрахований погодний коефіцієнт варіації врожайності зернових культур, який дозволив визначити якісні характеристики зон мінливості врожайності зернових культур і виділити такі градації для досліджуваних культур: озимий ріпак, ярий ячмінь і кукурудза – найстійкіші врожаї, озима пшениця та соняшник – помірно стійкі врожаї, овес – нестійкі врожаї. Було вияв-лено, що культури, які відносять до найстійкіших врожаїв, охоплюють незначні посівні площі на території області. Найбільші площі перебувають під посівами озимої пшениці та соняшника. Надані рекомендації щодо збільшення площ кукурудзи та ярого ячменю та помірного збільшення площі під озимим ріпаком, який, на жаль, значною мірою виснажує ґрунти. Рекомендовано змен-шити площі озимої пшениці та соняшника на 15–20%.